Nieuws

Start transport Windpark Klaverspoor

De afgelopen periode is het relatief rustig geweest op het terrein bij Windpark Klaverspoor. Nu de fundaties klaar en uitgehard zijn, is het tijd voor de bouw van de windturbines door windturbineleverancier Nordex. 

Update 11 mei: deze week gaat het transport van de grote onderdelen verder. Wanneer het weer het toelaat worden de onderdelen de komende tijd op de torendelen gehesen.

Update 4 mei: het transport is uitgesteld. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data.

De onderdelen arriveren per schip in de haven van Moerdijk om vervolgens over de weg naar de locatie van het windpark vervoerd te worden. Op donderdag 28 april komen de generator, nacelle (hierin huist de generator) en hub (hieraan worden de bladen gemonteerd) van de eerste drie windmolens aan. 

Op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 mei komen vervolgens de 75 meter lange windmolenbladen aan. Vanwege de lengte is hier speciaal transport voor nodig. Bij het transport is uiterste precisie vereist. Het blad steekt zo ver uit dat er soms maar centimeters speling zijn om een bocht te halen. Tijdens het transport zal er soms dan ook een bocht moeten worden afgezet, ook is de Wilgendijk verbreed om het transport te vergemakkelijken. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving wordt het transport ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd. 

Bouw turbines
Na het transport van de onderdelen kan de bouw van de windmolens beginnen. Afhankelijk van het weer duurt het een week tot twee weken voor één windmolen gereed is. Vanwege het hijsen van grote onderdelen, kan het niet te hard waaien – een lastige opgave op een plek die juist is uitgekozen vanwege de wind. Als alles volgens planning verloopt, staan in de zomer alle zes de windmolens rechtop.

Tijdens het transport kun je voor vragen over hinder terecht bij site manager Mitchell van Rijn via +316 31031902. 

Foto: opbouw windmolens bij Windpark Industrieterrein Moerdijk


Opening windpark Klaverspoor

Windpark Klaverspoor feestelijk geopend  

Vattenfall heeft vandaag windpark Klaverspoor in de gemeente Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door gedeputeerde Noord-Brabant...

Nieuwsbrief #8

Over de zomer en in het najaar is er veel gebeurd bij Windpark Klaverspoor. Zo staan alle windmolens...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.