Nieuws

Eerste windmolen Windpark Klaverspoor geïnstalleerd

Wellicht heb je het al gezien; de afgelopen dagen is de eerste windmolen van Windpark Klaverspoor geplaatst door windturbineleverancier Nordex. Op maandag 30 en dinsdag 31 mei zijn de hub (hierin worden de bladen vastgemaakt) en de drie 75 meter lange bladen in de lucht gehesen en vastgemaakt. Nu de bladen geïnstalleerd zijn heeft de windmolen zijn kenmerkende vorm gekregen.

De afgelopen weken zijn de verschillende onderdelen per boot aangekomen in de haven van Moerdijk en vervoert naar het toekomstige windpark. Het plannen én uitvoeren is een enorme operatie, daarbij zijn we afhankelijk van weersomstandigheden. Windmolens worden gebouwd op locaties waar veel wind is, maar tijdens het hijsen van grote en zware onderdelen, zoals bladen, mag het juist niet te hard waaien.

Wind en hijsen
Tijdens het hijsen van de bladen kwam BN De Stem op bezoek en sprak onder andere met assistent-site manager Eva Houbiers van Vattenfall. Eva vertelde dat er een maximale windsnelheid mag zijn van een of twee meter per seconde tijdens het hijsen. “Er zijn namelijk best grote veiligheidsrisico’s als je gaat hijsen met wind. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De bladen liggen naast de mast op een soort frame en worden daarvandaan vervolgens heel langzaam omhoog gehesen. Aan de bladen zitten ook lijnen vast, waarmee ze een beetje kunnen sturen en richten. Dat doen ze vanaf de grond, door mensen die het blad op die manier in bedwang houden en ’m goed positioneren. Bovenin kunnen ze ’m dan vastzetten.”

De volgende stap is het afbreken van de kranen, om deze vervolgens weer op te bouwen op de volgende locatie voor de volgende windmolen. In de loop van het jaar wordt Windpark Klaverspoor opgeleverd.

Lees hier het hele artikel van BN De Stem.


Opening windpark Klaverspoor

Windpark Klaverspoor feestelijk geopend  

Vattenfall heeft vandaag windpark Klaverspoor in de gemeente Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door gedeputeerde Noord-Brabant...

Nieuwsbrief #8

Over de zomer en in het najaar is er veel gebeurd bij Windpark Klaverspoor. Zo staan alle windmolens...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.